A "szívbarát" margarin
2010.06.01. 22:02
Legutóbb Szalánkon dr. Litsek Ákos megdöbbentő előadást tartott a helyes
táplálkozással kapcsolatban, ezen belül is a margarinokról.
Az elhangzottak annyira új és más megvilágításba helyezik a témát, hogy
úgy gondoltuk, érdemes egy cikkben is felhívni ezekre az ismeretekre a
figyelmet.
A folytatásban erről olvashatnak.
*A "szívbarát"margarin** *
A koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margarin gyárosok
használták ki hatalmas piacok megteremtésére azzal, hogy a margarin
sokkal egészségesebb, mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint.
Mindenek előtt is, a koleszterin nem egy ártalmas anyag, hanem az
anyagcsere egyik pillére, amely nélkül emberi élet nem létezhet.
Másodszor, az ételben előforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe
belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. A máj a
vérkoleszterint, ártalmas anyagok leküzdésére emeli fel, ha azok a
szervezetbe kerülnek.
Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint,
de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképen fel fogja emelni a
vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi
anyag.
Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztába kerüljünk, szükséges annak
az előállításával megismerkedni.
A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, abból a szappanfőzéshez
hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátra marad egy természetellenes anyag
mely, elveszítette az elektromos töltését, és Transfetti Acid néven
ismeretes. Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, félig
hidrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával
a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy
élelmiszernek álcázott vegyi termék.
A margarin négy féle képen árt a szervezetnek:
1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott
leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözőbb szervi
problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezés képen felemeli a vér
koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
2. Mivel a margarinnak nincs elektromos töltése, ha az a koszorú-érbe
kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margarin
ott helyben, le fog rakódni.
3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek
következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az
előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami
előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin
tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.
Sőt, kimondottan káros és veszélyes!
4. Végül még a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le
van gyengülve 70% alá.
Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század
végén.
Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem
tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal
a margarin telítve lenne. A máj viszont védekezésképen fel fogja emelni
a vér koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen.
Ha valaki a konyhában letenne a földre egy kis margarint, ahol egerek
vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert
érzékelik, hogy az nem étel.Felejtsük hát el a margarint, még ha az
olcsóbb is, mint a vaj, és fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az
egészségüknek.
dr. Litsek Ákos
|